HELANG DAN BURUNG GAGAK

Pada suatu hari, seekor helang berlegar-legar di udara sedang mencari makanan. Tiba-tiba helang itu ternampak sekumpulan biri-biri sedang meragut rumput. Helang terbang ke arah kumpulan biri-biri itu lalu menyambar seekor biri-biri itu. Helang mencengkam biri-biri itu dengan kuat lalu membawanya terbang.
Tindakan helang itu telah dilihat oleh seekor burung gagak. Burung gagak kagum melihat kehebatan helang itu.
"Wah, sungguh gagah si helang! Aku juga boleh berbuat seperti dirinya," fikir gagak. Burung gagak tidak sedar bahawa saiz badannya yang kecil tidak dapat menandingi kehebatan helang itu.
Burung gagak terbang ke arah sekumpulan biri-biri itu. Burung gagak ingin meniru cara helang menagkap biri-biri. Burung gagak menghampiri seekor biri-biri lalu mencengkam badan biri-biri itu dengan kukunya yang tajam. Gagak cuba mengangkat biri-biri itu. Apabila ia hendak terbang, biri-biri itu terlepas dari cengkamannya.
Burung gagak tidak berputus asa. Ia mencuba sekali lagi. Gagak mencengkam badan biri-biri itu dengan kuat. Biri-biri itu berasa sakit lalu menjerit. Suara biri-biri itu mengejutkan rakan-rakannya dan penggembala. penggembala menuju ke arah biri-biri itu. Dia ternampak seekor burung gagak sedang hinggap di atas belakang biri-biri.
Burung gagak yang sedang leka itu tidak menyedari kedatangan penggembala. Penggembala terus menangkap gagak. Burung gagak meronta-ronta untuk melepaskan dirinya. namun ia tidak berjaya. Penggembala itu memegangnya dengan kuat. Penggembala membawa pulang burung gagak itu. dia meletakkan burung gagak itu ke dalam sebuah sangkar.
Burung gagak berasa sedih kerana telah dikurung. gagak tidak boleh terbang bebas seperti rakan-rakannya yang lain. gagak menyesal kerana melakukan kerja tanpa mengukur kemampuan dirinya bak kata pepatah ukurlah baju dibadan sendiri.....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

 
PENAFIAN : Pihak PSS SK Rokan tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada blog ini.
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes